jhagman

Senaste inläggen

ANNONS
Av Jhagman - 11 januari 2016 19:15

Vi spinner vidare på vad de sa på unghästkursen.


När man har hoppat på sidan av hästen och vant den vid att ha sadeln i sin närvaro kan man börja att lägga på den på ryggen. Inte spänna åt de första gångerna utan mer lägga på den och sedan hålla i den ifall hästen blir rädd. Här är det bra om man lärt hästen att ha täcke eller tömkörning gjord på sig. Om hästen inte bryr sig kan man börja försiktigt med att spänna sadelengjorden. Här kan man vara i ridhuset eller i stallet, det beror lite på hur hästen är. Om hästen är väldigt spänd och nervös kan man vara i ridhus eller ridbana, bra där det är inhängnat. En sak som man med kan göra så är lite sådär halv smart. Släppa hästen lös. Bättre att ha den på lina så man har lite kontroll på den. Akta så att man inte får den på sig bara. Man kan börja lite lugnt i skritt och sen öka farten om det blir bra. Om hästen far runt i linan låt den bara springa för den måste vänja sig vid att ha sadeln på ryggen. Sluta inte förens den lugnar ner sig annars lär den sig aldrig. 


Fortsättning följer......ANNONS
Av Jhagman - 11 januari 2016 16:54

Idag blev det bara en promenad på 20 min och hon var sådär otroligt mega lugn. Hon bara trampa på och var jätte avslappnad. As skönt med tanke på hur hon kan vara.

 

Sen fick Lillan massage med massagemaskinen som jag köpte till henne. Hon var väldigt skeptiskt i början men sen tyckte hon det var skönt. Hon vart typ som en geleklump i kroppen xD Skönt för henne för jag tror att hon var ganska slut efter gårdagen. Så imorrn blir det en uteritt om underlaget godkänner. 

Av Jhagman - 11 januari 2016 10:22

Skit vad stel jag är nu på morgonen! Min vänstra skinka och båda nackmusklerna ut till axlarna är typ sten. Så sjukt stela! Kan ju vara att jag red igår ordentligt som jag inte gjort på länge. Får se hur Lillan mår hehe. Jag hade tänkt göra nått lugnt med henne ute men om det ska vara plusgrader får hon mega styltor så jag skippar nog det. Om det inte är ploggat på vägen för då kan jag gå med henne lite där. Sen tänkte jag inviga massagemaskinen jag köpt åt henne. Så det blir några timmar i stallet men vad gör det? Såg en fin bild och I agree!


Av Jhagman - 10 januari 2016 21:45

Idag hade jag med mig bäst Elin till stallet och hon hade lite lektion för mig. Fokus låg på övergångar och mer på mig egentligen. Att jag skulle komma ner i sadeln, ha bättre sits och kunna påverka henne på ett bättre sätt. Jag vet att min sits är rätt dålig och mer åt katastrofhållet ibland. Jag lutar ena axeln när jag rider på volt vilket är ganska konstigt... jag försöker tänka på det och det är ok ibland och ibland inte. Men iaf bra när Elin skriker lite på mig. Vi gjorde mycket öppnor och slutor i skritt och trav. Hon hade dick lite attetyd ibland för jag ville att hon skulle flytta sig mer än vad hon tyckte så hon sparka lite med ena bak. Sen från igenstans kom ett trots serie med spark och luftsprång bara för att visa sitt missnöje och sen var det bra... Hon gjorde dom ganska bra när jag red för jag typ slutade rida mitt i allt när jag känner mig nöjd. Det är ju konstigt så måste komma ifrån det! Vi avsluatde iaf passet med en surprice dvs öva på slutor och öppnir i galopp! Det har vi inte testat innan utan bara lite på skoj men hon gjorde det ganska bra ändå. Lättare med slutorna än öppnorna samt i höger varv. Högervarv är det lätta i skritt och trav men det svåra i galoppen. Allt handlar ju i båtten om styrka vilket Lillan saknar + att hon har tappat en massa muskler under vilan :( Måste räkna foderstat igen.............................................


hade lite film från idag men det ville inte funka så såhär taggad var Lillan innan iaf. 

   Av Jhagman - 10 januari 2016 09:15

Jag tänkte skriva lite mer grundläggande om unghästkursen jag var på hos Sissi & Nina Lilja. Tänkte börja med hur man ska tänka kring 3-åringar. Detta är hur de och jag tänker, man kan göra på olika sätt. 


När man ska rida in en 3-åring är det viktigt att man innan har byggt upp ett förtroende mellan varandra. Detta gör man genom markarbete med hästen t.ex promenader eller longering. Detta förtroende tycker jag startar redan när man hanterar hästen som föl. Att man ska få ta på dem överallt och leta m.m När man ska rida in hästen är det bra om det vet hur longering och tömkörning fungerar bra för det underlättar i sadelvänjningen. 

När man ska vänja hästen vid sadel är det bra om man har vant den innan att ha t.ex täcke eller longeringsgjord på sig innan så att det inte blir något konstigt att man lägger saker på ryggen. Ta inte häller den sprillans nya sadel utan en avdankad som inte behöver ligga bra på hästen ifall den skulle fara i backen är det inte hela värden. Nina börjar i ridhuset med att vänja hästen med sadel medans jag börjar i stallet. Här är skillnaden på att hästarna jag gjort det på har jag känt sen de var 1 år eller föl och Nina har inridningsverksamhet och känner då kanske inte hästen lika bra. Det man börjar med är att hästen får lukta på sadeln och att den får röra hela hästens kropp på båda sidor helst. Ta det lugnt med detta för om något går fel och man inte själv är speciellt van kan det göra mer skada än nytta. När man genomför sadelmomentet har jag fått lära mig att det gör inget att efter några gånger inte vara jätte försiktigt med sadeln för hästen måste lära sig att den ibland hamnar lite konstigt. Detta ska man dock vara lite försiktgt med när det kommer till en nervig häst. 

Under sadelvänjningen dvs at man vänjer hästen vid att sadeln rör vid den är det bra om man vänjer hästen vid att man står på dens vänstra sida och hoppar efersom man kan hoppa upp på det sättet. Detta kan en del hästar tycker är läskigt så gör inga jätte rörelser i början. Ha även gärna händerna på sadeln/ryggen som om du skulle hålla i den. 


fortsättning följer...


 

Av Jhagman - 9 januari 2016 17:44

Idag blev det ett lätt dressyrpass i ridhuset där vi även tog första galoppen efter vilan. Den var väldigt studsig i höger varv och hon ville inte riktigt jobba igenom sig i början men efter en stund när hon lugnat ner sig gick det bra så då avslutade jag galoppen och bara jobbade i trav och skritt. Jag har ju pratat om att jag ska ändra lite hur Lillans ridning kommer se ut detta år pga hennes ålder och att man därför kan kräva mer. Fokusen nu i igångsättningen är att få henne lugn och avslappnad dvs att hon ska leta stöd långt ner och inte i den högre formen som hon är bekväm med. Så nu i igångsärrningen sitter jag mest på halvånga tyglar med typ inget i innerhanden och försöker få henne att söka sig ner som jag vill. Detta har funkar över förvantan och jag tror att hon drivs där nere. Dock kan jag inte sitta med halv långa tyglar hela tiden för hon är lite hoppig i början så då blir det lite kortare och självklart i galoppen. Om hon får långa tyglar där kommer kag få smaka sand så det sjunger om det. Kul iaf att Lillan är så pigg och framåt men jobbigt att jag inte kan jobba slut på energin. Det får komma nästa vecka. Av Jhagman - 9 januari 2016 13:00

 

 

->.....................ERROR.....................
..<-

Välkommen hit!


Kul att du hittat hit! Jag heter Julia och min blogg handlar om mig och min häst May Miro-09.

Länkar

May Miro -09

May Miro aka "Lillan" är ett litet sto på 163 cm född 2009. Jag började känna Lillan där jag var medryttare på henne våren 2013. Hösten 2013 bestämdes det att jag skulle ha henne på foder tills jag kunde köpa henne vilket jag gjorde vintern 2016. 

Lillan är efter dressyr hingsten Roosevenlt men hon har kapacitet för hoppningen och riktigt bra scoop så det är hoppning vi främst rider. Det ska bli dressyr i framtiden också. Hon är en energisk liten häst men hon gör alltid sitt bästa och vill lära sig/göra rätt. Bästa lilla hästen!

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ jhagman med Blogkeen
Följ jhagman med Bloglovin'

Kategorier

Om mig


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se